Winterbescherming van uw planten

Algemeen
De meeste planten maken een groei- en een rustperiode door. Het sein om in rust te gaan is het afnemen van de daglengte en daling van de temperatuur, waardoor het aantal uren licht daalt. Omdat de levensprocessen op een veel lager pitje komen te staan, kan de plant ook aanzienlijk lagere temperaturen verdragen. De meeste planten kunnen zichzelf dan ook uitstekend redden tijdens de wintermaanden. Ze hebben daar allemaal zo hun eigen techniek voor ontwikkeld. Maar wat extra bescherming is natuurlijke een verstandige voorzorgsmaatregel. Bij ons kunt u terecht voor winterbescherming van uw planten.

Vaste planten
Vaste planten trekken zich onder de grond terug. Het bovengrondse gedeelte sterft tegen de winter meestal af en het leven concentreert zich in de wortels en de groeipunten. U kunt dit proces versnellen door vanaf augustus geen bemesting meer te geven. Wacht met snoeien tot het voorjaar en laat het afgevallen blad de hele winter liggen. Op die manier geeft u de overwinterende plant extra bescherming.

Kuipplanten
De veelal subtropische kuipplanten, zoals de oleander, bougainville, fuchsia, laurier en andere planten kunnen geen vorst verdragen. Zet ze vanaf half oktober op hun overwinteringsplek, nadat u de dode takken en dorre bladeren hebt verwijderd. De beste overwinteringstemperatuur is tussen de 5 en 10 graden. De ruimte moet luchtig zijn en niet al te donker. Een vorstvrije garage of een koele slaapkamer voldoet meestal goed.

Winterharde potplanten
Dwergconiferen en buxus zijn winterhard, ook als u ze in potten houdt. Toch kunnen ze bij langdurige, strenge vorst in de problemen komen. Zet ze in dat geval dicht bij elkaar en pak de pottten goed in met bijvoorbeeld noppenfolie. Tip: let er goed op dat de potten van uw winterharde planten vorstbestendig zijn. Als vochtige grond bevriest zet hij uit, waardoor minder sterke potten kunnen barsten.

Rozen
Rozen zijn bij strenge vorst kwetsbaar op hun entplek. Bedek daarom de voet van uw rozenstruiken met een heuveltje fijne boomschors of turf. Bij stamrozen zit de entplek boven aan de steel. U kunt hem beschermen door er een bosje stro of een lap jute omheen te binden.

Klimplanten
Controleer voor de winter of uw klimplanten stevig zijn bevestigd. Bij zware sneeuwval kan hun gewicht namelijk vele malen groter worden.