Vijveraanleg

Algemeen

Een vijver in de tuin is een mooie aanwinst! Kabbelend water met mooie vissen of prachtige planten. De beste tijd om een vijver aan te leggen is in het voorjaar, zo heeft de vijver tijd om in biologisch evenwicht te komen. In het najaar is het ook mogelijk, maar de beplanting dient dan later te volgen. Een vijver aanleggen begint met een ontwerp waarin uw wensen kenbaar worden gemaakt. Aandachtspunten hierbij zijn:

  • Grootte, diepte en vorm van de vijver. Dit hangt onder af van de grootte van uw tuin en de soort vijver die u kiest. De meeste vijvers volstaan met een diepte van 80 cm. Hele grote vijvers of koivijvers kunnen wel iets dieper.
  • Standplaats van de vijver. Geef uw vijver een lichte plaats. Vissen en waterplanten doen het beter als ze minstens de halve dag zon hebben. Overhangende bomen geven te veel schaduw en maken het water vuil met vallende bladeren.
  • Voorgevormde vijver of een vijver van folie.  De voorgevormde vijver heeft als voordelen dat het sterk is, verhuisbaar en makkelijk aan te leggen. Het nadeel is dat ze relatief duur zijn in de aanschaf. Bij de vijver van folie heeft u zelf de vrijheid om de vorm te bepalen en de aanschafkosten zijn laag. Nadeel is dat het iets kwetsbaarder is en niet-verhuisbaar.
  • Soort vijver: vissen of waterplanten of allebei. Vissen hebben ruimte nodig, maar koi-karpers nog meer. Ook is er verschil tussen waterplanten; waterlelies hebben meer ruimte nodig dan bijvoorbeeld een moerasplant. Voor planten gelden ook verschillende waterniveaus, daarom adviseren wij om met plateaus te werken. Zuurstofplanten hebben ongeveer een diepte nodig van 50 cm, terwijl waterlelies ongeveer 80 cm nodig hebben en moerasplanten weer 15-20 cm.

Aan de slag

Na het ontwerp begint u met de voorbereidingen. Haal alle benodigde producten en gereedschappen en begin met graven. Houd er rekening mee dat u de vijver 10 cm dieper uitgraaft dan de gewenste diepte, indien u een vijver van folie heeft gekozen. Dit in verband met het aanbrengen van een laag zand. Deze laag geeft extra bescherming en is een bed voor het folie. Zorg ervoor dat het folie niet te strak ligt. Zodra de vijver wordt gevuld komt het folie door de druk strakker te liggen. Laat een extra stuk folierand liggen, deze kunt u later ingraven.

Vijverinrichting

Voordat u de vijver vult, bedek de bodem met een paar centimeter substraat. Dit zijn speciale poreuze stenen korrels waarmee u een evenwichtig vijvermilieu creëert.
Om het water in beweging te brengen heeft u een vijverpomp nodig. Deze is afhankelijk van de grootte van de vijver. Om de gewenste capaciteit te bepalen is  het aantal liters dat hij per minuut kan verpompen van belang.
Een vijverfilter zorgt voor mooi schoon en helder water. Bovendien voorziet het de vijver van koolstofdioxide (CO2), wat nodig is voor de waterplanten.

Nadat de vijver gevuld is kunt u de vijver inrichten met waterplanten, verlichting en vissen. Let wel dat u niet direct vissen in de vijver kunt uitzetten. De vijver moet eerst in evenwicht zijn.