ROZEN
Rozen zijn niet weg te denken uit klassieke tuinen, maar met hun vele verschillende groeiwijzen en kleuren zijn ze eigenlijk in elk tuinplan toe te passen. Als klim- of leiplant doen ze het zelfs wanneer uw tuin uit niet meer dan één verwijderde trottoirtegel bestaat.

Soorten 
Rozen zijn er in talloze variëteiten en kleuren. Hier volgende de hoofdsoorten:

  • Grootbloemige rozen. Bij deze variëteit staat elke bloem op een aparte steel. Vooral geschikt voor borders. Gemiddelde hoogte 75-200cm.
  • Trosrozen hebben meerdere bloemen per steel. Ze worden vaak toegepast in perken en bereiken een hoogte van 50-100 cm.
  • Heesterrozen zijn rozen in struikvorm. In de tuin doen ze het goed tussen andere struiken. Ze worden 80-150 cm hoog.
  • Miniatuurrozen bereiken een hoogte van 20-40 cm. Ze zijn daardoor geschikt als bodembedekker of voor potten en bakken.
  • Klimrozen of leirozen kunnen meters hoog worden. Ze hebben daarbij wel steun nodig van draden of een klimrek.

Planten
Rozen in pot kunt u het hele jaar door planten, maar rozen met kluit alleen in de herfst of het voorjaar. Geef ze een zonnige plek, dan bloeien ze rijker en krijgt meeldauw minder kans. Spit de grond goed los en meng compost en koemest door de aarde. Let er op dat de oculatie – de plaats waar de takken ontspruiten- enkele centimeters onder de grond komt te zitten.

Bemesten
Rozen hebben veel voedsel nodig en gedijen het beste in kalkrijke grond. Geef ze in de zomer speciale rozenmest voor een rijke bloei.

Snoeien
Als er geen strenge vorst meer wordt verwacht kunt u vanaf half maart de rozen snoeien. Hiermee wordt de groei van de plant gestimuleerd.