Bloei in de winter

Een bloeiende tuin in de winter

Uw tuin hoeft geen dag van het jaar zonder bloemen te zijn. Want er zijn heesters en planten die hartje winter bloeien en zelfs heerlijk geuren om de schaarse insecten te lokken.

De viburnum tinus is een groenblijvende en winterbloeiende sneeuwbalsoort. Deze vaste plant krijgt in de winter opvallende trosjes roze knopjes waaruit witte bloemen komen die een heerlijke geur verspreiden. Een andere soort is de Viburnum bodnatense, deze bladverliezende heester heeft in de winter kleine roze bloemen. Het is een gemakkelijke heester die in elke goed bemeste tuingrond groeit en zowel in de zon als in de halfschaduw kan staan.

De kerstroos of de Helleborus niger bloeit in de winter met witte bloemen. Net zoals de andere Helleborus soorten is het een gemakkelijke vaste plant die graag in de halfschaduw staat. Een bijzonder familielid is de Helleborus foetidus, in de spreektaal bekend als stinkend nieskruid. Hij bloeit vanaf december met sierlijke groene bloemen.

Ook in de uitgebreide prunusfamilie is er een soort die in de winter bloeit: de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’. Deze sierkers draagt in zachte winters, van november tot de lente, kleine roze bloemetjes. U vindt hem zowel als heester als in boomvorm. De sierkers houdt van een plaats in de volle zon.