Kamerplanten

Kamerplanten

Zo gewoon als kamerplanten in de Nederlandse huiskamers ook zijn… het zijn allemaal uitheemse soorten. Dat betekent dat we eigenlijk voor elke plant zijn eigen milieu zouden moeten nabootsen. Dat wordt een beetje moeilijk als een ficus in een tropische regenwoud thuishoort en een yucca in de woestijn. Maar als u deze tips ter harte neemt, zullen ze zich best thuis voelen.

Kamerplanten houden van licht. Soorten met gekleurd blad nog meer dan groene planten. Een plek bij het raam is het beste. Ideaal is een raam op het oosten of westen, zodat ze niet in de felle middagzon staan.

Verpot uw kamerplanten elk jaar en neem hiervoor altijd een goede potgrond. Bij onze tuincentrum vindt u diverse soorten potgrond, een goede voedingsbodem is onontbeerlijk voor de groei en bloei van uw kamerplanten. Daarnaast zijn er speciale mengsels voor bijvoorbeeld cactussen, orchideeën en varens. Verpot kamerplanten in het vroege voorjaar, als het groeiseizoen nog niet begonnen is.

Sommige kamerplanten hebben veel water nodig. Andere, zoals cactussen en vetplanten, kunnen met heel weinig water toe. Als de bladeren en stengels slap gaan hangen, is dat meestal een teken van watergebrek. Voor het overige is het een kwestie van goed naar uw planten kijken, dan leert u hun speciale wensen vanzelf kennen. Regelmatig sproeien met de plantensproeier wordt door bijna alle planten op prijs gesteld, vooral wanneer de centrale verwarming aan staat. Geef uw planten altijd water op kamertemperatuur en houd bij twijfel de regel aan: beter te weinig water dan teveel.

De meeste planten hebben tijdens het groeiseizoen extra voeding nodig. Bij onze tuincentrum vindt u zowel universele kamerplantenvoeding als speciale meststoffen voor verschillende plantenfamilies.

Met uw kamerplanten geeft u uw terras of balkon in de zomer een exotisch tintje. Niet alle kamerplanten zijn hiervoor geschikt, maar de Abutilon, Hybiscus, Kamerjasmijn, Passiebloem en alle vetplanten voelen zich uitstekend thuis op een beschutte plekje in de tuin of op het terras.

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over de keuze en de verzorging van kamerplanten wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.